
 

IR 19-5 (Revised 07/30/24)  Page 1 of 3 
DIVISION OF THE STATE ARCHITECT DEPARTMENT OF GENERAL SERVICES STATE OF CALIFORNIA 

 IR 19-5 
MIXING WATER USED IN CONCRETE: 2022 CBC 

Disciplines: Structural History: Revised 07/30/24 Under 2022 CBC  
Original Issue 04/16/14 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Forms or DSA Publications webpages. 
PURPOSE 
This Interpretation of Regulation (IR) clarifies requirements for the acceptance and use of 
mixing water not from potable water sources used in concrete mixes for construction projects 
under DSA’s jurisdiction. 
SCOPE 
This IR applies to all projects using mixing water not from potable water sources in concrete 
mixes for projects submitted to DSA under the California Building Code (CBC). This IR is not 
applicable to masonry grout mixing water required to have mixing water that is clean and 
potable in accordance with ASTM International (ASTM) C476. 
BACKGROUND 
The ready-mix concrete industry in California uses millions of gallons of water each year. Some 
of this water is used to batch the concrete and is necessary for the concrete to properly mix, 
hydrate and gain strength. The balance of this water is used for the concrete plant production 
operations, which could be recycled and used as mixing water. Water sources collected at 
ready-mix concrete plants generally include storm water runoff, wash water and other water that 
contains residual concrete ingredients. 
Non-potable water sources, such as water from wells, streams, lakes, or other recycled sources, 
may also be used as mixing water.  
Water used from non-potable water sources and water from concrete production for concrete 
mixing water benefits the environment by reducing wastewater and lessening the need to draw 
from fresh drinking water sources. Generally, these other water sources can be used as mixing 
water without detrimental effects to the plastic and hardened concrete. 
1.   MIXING WATER 
Mixing water sources, defined in accordance with ASTM C1602, include:  

• Potable water, 

• Non-potable water sources, 

• Water from concrete production operations, and 

• Combined water – a mixture of two or more of the following: potable water, non-potable 
water, and water from concrete production operations. 

For the purposes of this IR ‘other water sources’ as stated herein includes water from non-
potable sources, water from concrete operations and combined water. 
2.   CONDITIONS OF USE 
2.1   Water from other water sources, as defined above, shall be permitted to be used as mixing 
water in structural and nonstructural concrete provide all the following requirements are met: 
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2.1.1   The mixing water complies with ASTM C1602. 
2.1.2   The mixing water shall not exceed the limits for chloride, sulfate, alkalis, and total solids 
of ASTM C1602 Table 2, unless more stringent limits are specified by the design professional in 
responsible charge. The limits of ASTM C1602 Table 2 are mandatory. The limits need not 
apply to nonstructural concrete unless otherwise specified by the design professional in 
responsible charge. 
2.1.3   Compliance with further restrictions or limitations imposed by the design professional in 
responsible charge. 
2.1.4   Records shall be maintained by the manufacturer to comply with the testing requirements 
and frequency of testing in accordance with ASTM C1602. 
Note: Potable water is permitted as mixing water in structural and nonstructural concrete 
without testing or qualification. 
3.   SUBMITTAL TO DSA 
When the DSA approved construction documents permit the use of other water sources for 
mixing water either by direct reference to ASTM C1602 or by general reference to American 
Concrete Institute (ACI) 318 or ASTM C94, no submittal is required to DSA to request its use, 
provided the mix design requirements in Section 4 below are followed. 
When DSA-approved construction documents do not permit other water sources to be used for 
mixing water, and the school district and the design professional in responsible charge desire to 
permit its use, then a construction change document (CCD) per IR A-6: Construction Change 
Document Submittal and Approval Process, shall be submitted to DSA for approval. The CCD 
scope need only address permitting the use of other water sources for concrete mixing water 
per ASTM C1602, and any further limitations specified by the design professional in responsible 
charge. The mix design requirements shall comply with Section 4 below.  
4.   MIX DESIGN 
Concrete mix designs shall comply with the provisions of ACI 318 Chapters 19 and 26 and IR 
17-13: Batch Plant Inspection, Section 2. A registered civil engineer with experience in concrete 
mix designs shall select the concrete proportions and shall prepare and submit a mix design 
report with the associated ASTM C1602 test documentation to the laboratory of record for 
review. 
4.1   Special Considerations 
Concrete mix designs shall account for the physical and chemical properties of the mixing water 
when the water source is not potable, such as:  

• Mix water demand. 

• Chloride content of mix water. 

• Temperature of the mix water. 

• Concrete setting characteristics. 

• Concrete slump loss. 

• Concrete rate of compressive strength gain. 

• Concrete drying shrinkage. 

• Concrete permeability. 

• Admixture compatibility. 
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5.   RESOURCES 
For additional information, see the following resources: 

• Colin Lobo & Gary Mullings, Recycled Water in Ready Mixed Concrete Operations, 
Concrete InFocus, Spring 2003. 

• National Ready Mixed Concrete Association, TIP 10 - Mixing Water Quality for Concrete, 
October 2013. 

REFERENCES: 
2022 California Code of Regulations (CCR) Title 24 

Part 2: California Building Code (CBC), Section 1903A 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and 
approval of plans and specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which 
includes State of California public schools (K-12), community colleges and state-owned or state-leased essential 
services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and 
regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on 
the webpage at https://www.dgs.ca.gov/dsa/publications at the time of project application submittal to DSA are 
considered applicable. 
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